About Me

My photo
I improve the outcomes of IT development teams and people.

Friday, April 27, 2012

Waarom Agile en Scrum toch zo populair zijn (geworden)…


Wat wil een gemiddelde programmeur het liefste doen?  Software maken!  Hoe meer hoe beter!

Toch wordt momenteel het Agile software ontwikkelen steeds meer omarmd. Dat lijkt een tegenstelling. Een van de Agile principes is toch om zo min mogelijk code te maken. Weliswaar dan wel die code die het eerst en meest waardevol is voor de klant, maar wel zo min mogelijk

In het onderzoeksrapport “Xebia Agile Survey Nederland 2011” staat dat slecht in 4% van de gevallen het de ‘business’is die de verandering naar Agile hebben geïnitieerd en gedragen. Waarom komen de IT’ers er dan zelf mee.  Waar komt dan die drive om Agile, meestal in de vorm van Scrum, op te pakken?

Volgens mij zijn hier drie oorzaken voor:

1.      We zijn wat doorgeschoten in controle
Projecten gaan vaak mis: ze kostte te veel, leverde te laat op en dan vaak ook nog niet wat de klant eigenlijk echt wilde. De meest voor de hand liggende reactie is: Alles strakker aantrekken; Zet die scope vast; Werk met vastgelegd projectrollen. En, vooral in Nederland, is daarbij PRINCE2 geadopteerd om die controle door te voeren.

Helaas zien we de positieve effecten hiervan in softwareontwikkelland nog niet vaak terug.
Wel negatieve, zoals…

2.      We zijn wat doorgeschoten in bureaucratie
Door alles zo ‘in control’ te willen brengen hebben we ook wat minder handige zaken geïntroduceerd:
  • De verschillende rollen (of disciplines) in een project communiceren via documenten en email. Terwijl samen werken, bijvoorbeeld voor een ‘white board’, vele malen effectiever en efficiënter is.
  • Daarnaast veegt ieder zijn eigen straatje schoon. Er is vaak weinig binding tussen de projectleden. Geen gemeenschappelijk gevoelde uitdaging. En dat ondanks ‘team building uitjes’, zoals samen eens kanoën of kaasfonduen.
  • En daar bovenop wordt en ook nog eens voor de professional bepaald en gepland wat en hoe hij/zij het werk moet uitvoeren.

3.      We willen eigenlijk bovenal gewaardeerd worden
Ja, ook IT’ers zijn net mensen: ze willen waardering. Waardering voor de resultaten die ze hebben gehaald, samen met anderen. En erkenning dat we professionals zijn die zelf hun werk kunnen bepalen en plannen.

En juist dat is waarom, volgens mij, Agile en Scrum zo worden omarmd. En de business krijgt eindelijk wat het wil: resultaten tegen vaste kosten en op tijd!