About Me

My photo
I improve the outcomes of IT development teams and people.

Friday, September 23, 2011

Van berg tot siergrind


Onlangs was ik met de kids naar Naturalis. Daar waren ze erg onder de indruk van het proces ‘van berg tot klei’.  Hoe door eeuwenlang slijpen van de elementen, zoals wind, regen en stroming, een berg verwordt tot grind en klei.

In mijn werkomgeving zie ik een ontwikkeling die ik hier tegen aan wil houden: alles moet tegenwoordig gescrumt worden. En als toch al wat oudere rot in het vak, krijg ik de kriebels. Is er weer een silver-bullet ontdekt? Weer een wonderpil voor al uw kwalen?

Niet dat ik tegen Scrum ben, integendeel. Als ik hovenier zou zijn, en mijn klant wil een tuinpad aangelegd hebben dan zal ik dat al Scrummend met een grote berg siergrind goed kunnen aanpakken. Maar een berg omzetten naar siergrind zal toch iets meer voorbereiding vereisen dan ik in een sprint van twee weken aankan.

Op zoek naar een onderbouwing mijn gevoel hierover, kwam ik onlangs het Cynefin model tegen dat Dave Snowden al in 1999 heeft opgesteld voor het classificeren van uitdagingen. Dat model kan goed gebruikt worden om te bepalen of, en zo ja: hoe, een probleem met Scrum (of een andere Agile methode) kan worden opgelost.

Het geeft vijf gebieden waar een probleem of uitdaging zich in kan bevinden. Ik richt met nu even op de twee meest relevante voor projecten: Complex en Gecompliceerd. Beide worden getypeerd dat er een verband is oorzaak en gevolg, maar niet een heel simpel verband.

Complex is als je vooraf geen eenduidige gevolgtrekkingen hiertussen kunt maken. Dit soort uitdagingen zijn perfect om op een Scrum manier op te pakken. Het Cynefin model geeft aan, dat de beste response in een complexe situatie ‘Sense - Analyse – Respond is.  Oftewel snel bouwen, demonstreren en als het nodig is aanpassen.

Gecompliceerd is als er wel vaste relaties bestaan tussen oorzaken en gevolgen, maar dat deze niet direct zichtbaar zijn en dus eerst ontdekt en daarna grondig onderzocht moeten worden alvorens men er conclusies uit trekt. Het Cynefin model geeft aan in dit soort gevallen de meest aangewezen reponse ‘Sense - Categorise – Respond’is. Oftewel systematisch denken: het hele systeem in kaart brengen en relaties tussen de verschillende elementen beschrijven. Daarna het geheel analyseren om te zien waar er versterkende of compenserende oorzaak-gevolg relaties in werking zijn. Het is pas als al deze interacties duidelijk zijn, dat je het probleem kunt beginnen oplossen.

Hoe om te gaan met gecompliceerde problemen?  Of met User Stories die te complex en/of gecompliceerd zijn? Gelukkig is daar wel een oplossing voor: Product Backlog Grooming. Daar zit volgens mij de sleutel tot succesvol Agile ontwikkelen. Later hierover meer...

No comments:

Post a Comment